PRACOWNIA KULINARNA

Działania prowadzone w tej pracowni służą nauce podstawowych umiejętności związanych z przygotowywaniem posiłków. Zaczynamy od najprostszych czynności związanych z przygotowywaniem napojów (ciepłych i zimnych) oraz prostych dań śniadaniowych i obiadowych. Dla niektórych z nas już same kanapki czy sałatki stanowią nie lada wyzwanie, gdyż czynności związane z krojeniem, rozdrabnianiem czy obieraniem mogą okazać się bardzo trudne. Ale są wśród nas tacy, którzy doskonale je opanowali. Dlatego nie jest dla nas problemem przygotowanie obiadu: zupy czy drugiego dania. Wyzwanie to naleśniki, placki ziemniaczane… choć z tym też sobie radzimy. A jak dorzucimy do tego ciasta, ciasteczka….. mniam, mniam. Siadamy zatem do stołu, a pani Marta pilnuje, żeby było ładnie podane, żeby nie brudzić wkoło siebie, żeby odnieść talerz , powiedzieć „dziękuję” czy „smacznego”. A jak już jest po posiłku, to trzeba jeszcze wszystko pozmywać, posprzątać.
Z Panią Martą uczymy się także gospodarować pieniędzmi (sporządzamy listę niezbędnych zakupów, idziemy do sklepu, a po powrocie – rozliczamy… co do grosika…)